Prinsessendag

The party is begonnen. Dag van collectieve vrolijkheid en jolijt. ‘…En de Koning die is jarig, en dus vieren we nu feest….’
Zijne Majesteit de Koning reist af naar Emmen of all places. Geen plek waar je ooit vakantie zou gaan vieren. 

In het belang van het nationale gevoel van saamhorigheid zijn we natuurlijk wél solidair. Met Emmen én met de koninklijken. Kou en regen trotseren om naar elkaar te zwaaien. Hopelijk toch ook met een waterzonnetje boven hun hoofden.
Dat alles in het belang van de natie. Want aan gemeenschapszin begint het in ons land verdacht vaak te ontbreken.

Mekaar parlementair uitschelden en beledigen is door Wilders en Baudet salonfähig gemaakt. Grenzen dicht is een slogan die aan populariteit lijkt te winnen, zonder dat het overigens leidt tot meer eensgezindheid.
‘Nederlanders eerst’ levert héél veel stemmen op. 

Het land guur, kleiner en kneuteriger maken, daarnaar zijn we onderweg. Om te beginnen dit weekend met de Oranjeprinsessen en hun familie per koningsblauw openbaar vervoer naar ‘tnoorden van tland’.

Ooit, in 1889, werd de allereerste Oranjedag gevierd. Prinses Wilhelmina’s verjaardag fungeerde als landelijk bindmiddel. De prinses, later koningin, liet zich zelf niet zien in het land. Heel wijs: de monarchie vraagt om mysterie en mystiek.
Dorpen en steden hingen die dag wel vol versieringen en voor de kinderen waren er spelletjes. De schooljeugd zong Nederlandse volksliedjes voor de burgemeester.
Misschien hadden we het daarbij moeten laten. Afstand en geheimzinnigheid rondom de vorst. 

Nu social media en streamingsdiensten ons gemeenschappelijke leven beheersen kom je daar jammer genoeg niet meer mee weg.
So be it

Dus opperOranjecommentator Daan Schuurmans misschien mee met de bus of trein? Hij kan dan tijdens de reis tussen kale kakstad Den Haag en veennederzetting Emmen als gastredacteur optreden. Eenmaal aangekomen in Em’m, zijn we qua human interest helemaal bij.
Diepte-interviews met de prinsessen, kritische kanttekeningen bij de hedendaagse perikelen van de Oranje’s, een vrolijke inbreng van de Koning zelf, en af en toe een kwinkslag van een stralende Máxima.    

De populariteit van het koningshuis neemt af.
Op een vraag naar de betekenis van Koningsdag spraken organisatoren en kroegbazen zich vooral uit over onderwerpen als veiligheid, drankomzet en de weersverwachting.
Voorwaar weinig waarin onze nationale band rondom de monarchie tot uitdrukking komt.

Inzetten op prinsessen lijkt me een panacee. In lijn met de aanpak van wijlen hun betovergrootmoeder. Die vervolgens toch maar mooi meer dan een halve eeuw de troon tot bindmiddel wist te smeden. 

foto: mastenenvlaggen.nl

Plaats een reactie