Schaalsprong Eindhoven: euforie of bezinning…..

De befaamde Rotterdamse stedenbouwkundige Joost Schrijnen laat er geen enkel misverstand over bestaan: Eindhoven is helemaal niet klaar om de alom bejubelde schaalsprong te maken. De Delftse emeritus-hoogleraar stelde onlangs vragen bij de grootstedelijke ambities van Eindhoven.

Van het nieuws dat het demissionaire kabinet anderhalf miljard euro beschikbaar stelt voor de verdere ontwikkeling van groeibriljant Eindhoven, is in de Kempische hoofdstad in dankbaarheid kennis genomen.
Gelukkig…..even geen zorgen over mogelijk exit van ASML en andere, internationaal opererende bedrijven.
De lobby in Den Haag door burgemeester Jeroen Dijsselbloem en scheidend ASML-topman Peter Wennink heeft gewerkt. Appeltje eitje.

Aan de slag dus: 40.000 woningen er bij. En ál die andere voorzieningen die daarbij komen kijken. Uiterlijk binnen enkele decennia.

Schrijnen constateerde fijntjes dat de booming Lichtstad onvoldoende visie, regie, plan, organisatie en vooral burgerbetrokkenheid, gereed heeft om deze schaalsprong te maken. En zeker dat laatste bevreemdt hem. 

Eindhoven heeft een rijke historie als het om netwerken gaat. Sterker nog: Eindhoven ís de eerste, ooit als zodanig door stedenbouwkundigen getypeerde stad in Nederland . 

En noblesse oblige: álle grote succesvolle ondernemingen in Brainport groeiden en bloeien bij de gratie van netwerken: van VDL tot NXP, en van de grote bedrijvenclusters op de High Tech Campus en de Brainport Industries Campus tot aan Philips Medical Systems toe.
De TU/e is één groot netwerk.

Samenwerken van kennisinstellingen, bedrijfsleven en openbaar bestuur: de Eindhovense alom geprezen Triple Helix is er befaamd door geworden.
En welke ‘groep’ ontbreekt in ál deze netwerken? De Eindhovense bevolking constateert Schrijnen droogjes.

Zijn suggestie voor een succesvolle aanpak van de schaalsprong is een simpel als voor de hand liggend: Dóe als stad waarin je de afgelopen honderd jaar eigenlijk steeds weer opnieuw zeer succesvol bent geweest.
Ga de stad in, ga netwerken, zoek de stadsgenoten op in de wijken. Vraag hén hoe er aangekeken wordt tegen de schaalsprong, welke mogelijkheden en kansen zij zien voor hún wijk. Betrek de bevolking. Maak hen deelgenoot.

In stadsdeel Gestel mogen de bewoners drie (!) maanden nadenken over de gevolgen van een voorgenomen grootscheepse vernieuwing: een HOV-lijn die dwars door de wijk gaat lopen. Immens ruimtelijk beslag, grote gevolgen voor (im)mobiliteit en verdichting stedelijke bebouwing. Tot misschien wel 6000 woningen extra.
De gemeentelijke beleidsmakers moeten maar eens heel goed naar stedenbouwkundige Schrijnen luisteren. Drie maanden inspraak. Dat heeft weinig van doen met ‘al netwerkend’ slimme ideeën ophalen.

Het wordt tijd dat triple helix omgebouwd wordt tot quadruple helix, waarbij inwoners van de stad volwaardig gaan participeren in de complexe schaalsprong die Eindhoven hoopt te maken.

Als ‘t effe kan immers: mét de bevolking, wel zo praktisch.

Plaats een reactie