Vaderdag: familie op één ?

Topvoetballer Cody Gakpo, inmiddels ook vader, verwoordde het onlangs treffend: “….Ons motto is thuis altijd geweest: de familie op één. Want als alles misgaat, heb je altijd elkaar….”. Klip en klaar.

Dat het niet altijd zo gaat bleek uit recent onderzoek van het CBS en de Universiteit van Amsterdam (2022): één op de vijf kinderen ziet hun váder niet meer als ze volwassen zijn.
Plausibel? Ongetwijfeld.
Één oorzaak valt er wel héél erg op: Ouderverstoting.
Spreek het uit en ervaar de tragische klanken: een wereld van scheidingsverdriet en relationele ellende.

Er is sprake van ouderverstoting zodra een van de ouders de andere ouder afwijst. Soms gebeurt dit zelfs onbewust. Vanuit een houding die misschien wel gevoed wordt door de pijn van de scheiding, aldus scheidingsbemiddelaar Else van Malland.  

Die pijn, op zich al tragisch genoeg. Het lijkt echter óók een voedingsbodem voor immoreel gedrag. En dat is maatschappelijk onacceptabel.

‘…. Het gebeurt dat één van de ouders bewust de andere ouder buiten spel zet. Door kwaadspraak en verwijten die gedeeld worden met de kinderen. Of omdat een van de ouders de gedachte de kinderen een aantal dagen te moeten missen niet kan verdragen en daarom tegenover de kinderen de andere ouder afschildert als incompetente ouder. Wat de oorzaak ook is, het gevolg is dat de kinderen vaak uit pure wanhoop één ouder afwijzen….’, aldus van Malland.

Het zijn vooral gescheiden moeders die hun kinderen systematisch bij hun vader weghouden. Vilein en kwaadaardig, misschien gevoed door paranoia, laten ze hun kinderen ‘afgroeien’ van hun vader. Zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Want als er al juridische gedingen worden aangespannen, dan trekken vaders sowieso meestal aan het kortste eind.

Hoe kan het zo gaan?
Verlatingsangst, moederkloek uithangen, zorg om de zorg? Gescheiden moeders heersen vanuit hun geprivilegieerde positie.
Schandalig. Vrouwen die hiervoor verantwoordelijk zijn verdienen geen begrip. Om kinderen de helft van hun natuurlijke loyaliteit te ontnemen is ongehoord.  
Nikste familie op één.

Lees en huiver bij berichten die kinderen publiceren op de website van Villa Pinedo , de stichting die kinderen met gescheiden ouders aan het woord laat. Zij zijn dé experts en ervaringsdeskundigen. Getuigenissen vormen het bewijs hoe onverantwoord volwassenen om kunnen gaan met scheidingsperikelen.

Het is bijna vaderdag.
Extra ( mogelijk fel 😊 ) zonnetje voor vaders die tegen hun wil en zonder juridische veroordeling, zijn verdreven uit hun meest zingevende rol. Geen vader mogen zijn van je eigen kinderen.
Nikste familie op één……

Hoop om hun kinderen ooit weer te ontmoeten is het énige wat die vaders gelukkig níet ontnomen kan worden.
Die ontmoeting zij hun van harte gegund, juist op vaderdag.

‘…Want als alles misgaat, heb je altijd elkaar…’.
Zo is dat.

Plaats een reactie